Ο Πατέρας της θεωρίας της συγχρονικοτητας είναι Carl. G. Jung. Ψυχίατρος- Ψυχολόγος μαθητής του Sigmund Freud συνάμα δε και συνεχιστής του έργου του. Η ‘’ιδέα’’ των Αρχετύπων γεννήθηκε με βάση μια επιστημονική έρευνα που είχε να κάνει με την μελέτη συμβόλων για την ερμηνεία- καταγραφή & αποκωδικοποίηση συγκεκριμένων επαναλμανομενων συμβόλων στα όνειρα των ασθενών του. Τα εν λόγω όμως πορίσματα τα ενέταξε μέσα στα πιστεύω του και μέσω αυτών προέκυψε η θεωρεία των αρχέτυπων. Εκεί οδηγήθηκε στην θεωρεία του Συλλογικού Ασυνειδήτου. Έτσι παρατηρώντας την μηχανική , σε χρόνο dt, εμφανίσεις κάποιων ‘’συμπτώσεων’’ στην ζωή κάποιου ασθενή αλλά και του οικείου περιβάλλοντος όπου με στατιστική ανάλυση απέκλειε το ενδεχόμενο του παράγοντα τύχης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι σε μια εκκλησία της Νεμπρασκα όπου μια 15μελης χορωδία καθυστέρησαν ( ο καθένας ξεχωριστά) να μεταβούν στην εκκλησία για πρόβα κατά 15 λεπτά. Η πρόβα άρχιζε 7¨:20 και αυτοί έφτασαν κατά τις 07:30. Η εκκλησία 07:25 είχε καταστραφεί ολοσχερώς από έκρηξη. Βέβαια χρειάστηκαν έτη επί ετών μελέτης και στατιστικής ανάλυσης για να εκπονηθούν από τον Jung τα κάτωθι συμπεράσματα.: Α) Δεν υπάρχει ο όρος ΤΥΧΗ (ΤΥΧΑΙΟ) στο Συμπαν. Β) πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ο δεσμός αιτίας & αποτελέσματος. Σκεφτείτε πόσες φορές κάποιος γλιτώνει μόνο και μόνο επειδή έχασε το αεροπλάνο. Και εκείνη την ώρα αναθεματίζει την τύχη του και μετά δοξάζει τον Θεό που σώθηκε. Δεν είναι λίγοι που κατηγορούν τον Jung. Όμως ο Jung εξηγεί πως : ««Αν οι φυσικοί νόμοι ήταν απόλυτες αλήθειες, δε θα είχαν εξαιρέσεις. Η αιτιότητα είναι μονάχα μια στατιστική αλήθεια, που ισχύει μόνο κατά μέσο όρο, αφήνοντας περιθώρια για πολλές εξαιρέσεις που μπορούν να βιωθούν από κάποιον, δηλαδή είναι πραγματικές. Θεωρώ τα συγχρονιστικά συμβάντα σαν μη-αιτιατές εξαιρέσεις, που είναι σχετικά ανεξάρτητες από το χώρο και το χρόνο. Επιβάλλουν τη σχετικότητα στο χωροχρόνο, σε σημείο που το γεγονός το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμη, γίνεται αντιληπτό στο παρόν. Αν ο χωροχρόνος είναι σχετικός, η αιτιότητα χάνει την αξία και τη σημασία της, αφού η γνωστή διαδοχή αιτίας και αποτελέσματος απορρίπτεται ή γίνεται τελείως σχετική..»
Άλλωστε κατά τον μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο Friedrich Nietzsche « ένα μυστικό μεταδίδεται ψιθυριστά». Οι Αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη προσοχή σε αυτούς τους κοσμικούς ψίθυρους όπου είχαν την μορφή οιωνών. Άλλωστε στα Αρχαία Ελληνικά οιωνός σημαίνει σημάδι (σε ελεύθερη μετάφραση) ενώ κυριολεκτικά σημαίνει προαισθάνομαι. Κατά συνέπεια και κατ΄ επέκταση ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός πίστευε σε αυτά τα ‘’σημάδια’’ . Άκουγε αυτούς τους ψίθυρους όπως τους απεκάλεσε ο Νίτσε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε στην ιστορία :
Α) Στην Ομήρου Οδύσσεια έχουμε τον Τρώα μάντη να περιμένει να δει τον οιωνό και ο Έκτορας τον αμφισβήτησε και είπε την την εξής ιστορική φράση : « Εις οιωνός άριστος αμυνεσθαι περί πατρις». Η συνέχεια του τι συνέβη με τον Αχιλλέα είναι λίγο-πολύ γνωστή.
Β) Οποίος θα έλυνε τον Γόρδιο Δεσμό θα γίνονταν ο κύριος του μέχρι τότε γνωστού κόσμου. Ο Αλέξανδρος ο Μέγας με το «σπαθί» του έκοψε τον δεσμό και συνάμα έλυσε και τον γρίφο.
Κατά τον Carl. G. Jung , o οποίος άντλησε αρκετές από τις αρχετυπικές φιγούρες από την Αρχαιοελληνική μυθολογία-θεογονία, δεν δίστασε να βάλει τον εαυτό του αλλά και τους ασθενείς του σε έρευνα και πείραμα σε σχέση με τα «συγχρονικά», όπως αποκαλούσε, συστήματα όπως η Αστρολογία, το I-ching, οι κάρτες Ταρώ, η Αριθμολογία. Τις αναγνώρισε , τις μελέτησε, εκπόνησε από αυτές συμπεράσματα και τελικά τις αποδέχτηκε κάτω από μια άλλη οπτική και όχι a priori όπως κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει ( ανάμεσα τους και ο ίδιος ο Sigmund Freud). Συμπέρανε πως όλοι οι αριθμοί από το 1 έως το 9 θεωρούνται ως «ιεροί»
Ενώ οι αριθμοί 10, 11, 13 έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πορίσματα τα οποία προέκυψαν αναμφισβήτητα από την μελέτη της πυθαγόρειας παράδοσης.
‘’ Όταν το Σύμπαν ΄΄ ψιθυρίζει και συνωμοτεί΄΄
Πολλοί λαοί έχουν αποδεχτεί πως κάποια πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα. Άλλοι το λένε ως κάρμα , άλλοι ως κισμέτ και εμείς ως πεπρωμένο. Πολλές φορές οι άνθρωποι το λέμε «κακιά» ώρα ή πως «ήταν της μοίρας μας γραφτό.» Όμως μήπως τελικά μήπως κάποια πράγματα τελικά είναι προδιαγεγραμμένα;
Α) Πως μπορεί να εξηγηθεί η κατακόρυφη αύξηση γεννήσεως αγοριών σε χώρες όπου μετά 2 δεκαετίες συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Β) Είναι ιστορικά καταγεγραμμένη η άρνηση του γυναικολόγου της μητέρας του Χίτλερ να της κάνει άμβλωση.
Γ) Ο μεγάλος Ιατρός Sir Alexander Fleming με τις οικονομικές δυνατότητες του αγρότη πατέρα του ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνει γιατρός. Όμως έσωσε τον γιο ενός πλουσίου που είχε πέσει μέσα σε ένα έλος. Ο πατέρας του πλουσίου παιδιού για να ξεπληρώσει την υποχρέωση απέναντι στον «σωτήρα» του παιδιού του ανέλαβε όλα τα έξοδα για τις σπουδές του νεαρού αγρότη που αργότερα έμελλε να γίνει ο σωτήρας αρκετών ανθρώπων , ανάμεσα σε αυτούς και ο Τσόρτσιλ που μετέπειτα αυτός με την σειρά του θα εξουδετερώσει τον Χίτλερ.
Δ) Η ανακάλυψη της πενικιλίνης έγινε κατά λάθος από τον Fleming
E) To ανδρικό φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, το γνωστό σε όλους μας VIAGRA, ανακαλύφθηκε κατά λάθος μιας και προοριζόταν για σχιζοφρενείς. Κατά την πειραματική διαδικασία οι θεράποντες ιατροί αποφάνθηκαν πως οι ασθενείς τους είχαν « αδικαιολόγητη» στύση.
ΣΤ) Ο γνωστός σε όλους Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την ήπειρο της Αμερικής «κατά λάθος» μιας και η πορεία που είχε χαράξει ήταν για τις Ινδίες
Ο μεγάλος Βρετανός Καθηγητής Stephen. W. Hawkins λέει πως αν μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) η πυκνότητα της συμπαντικής ύλης ήταν μεγαλύτερη κατά ένα τρισεκατομμυριοστό τότε το Σύμπαν θα είχε καταρρεύσει σε 10 έτη. Ο ίδιος στο περιοδικό New Scientist λέει χαρακτηριστικά : « Αν μπορούσαμε να σταθούμε έξω από τον κόσμο θα βλέπαμε το ΠΑΡΟΝ να επιδρά στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Ενώ παράλληλα αναφέρει πως τα βήματα της δημιουργίας είναι όλα αντίστροφα με το ΠΑΡΕΛΘΟΝ να διαμορφώνεται κάθε φορά έτσι ώστε να είναι σύμφωνο με τις συνθήκες & τις ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ.
Εδώ όμως τίθεται και ένα τεχνικό- ηθικό δίλημμα . Τελικά που είναι η ελεύθερη βούληση; Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως τίποτα δεν γίνεται στην τύχη. Φανταστείτε το Σύμπαν αλλά και οι νόμοι που το διακατέχουν να ήταν αποτέλεσμα ΤΥΧΗΣ . Τότε μάλλον ο Θεός θα έφερνε 6αρες αν λάβουμε υπόψη μας την φράση του Einstein πως ο Θεός παίζει ζάρια. Τίποτα στο Σύμπαν δεν είναι απόλυτα Κακό. Ουδέν κακό αμιγές καλού έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Όλα έχουν την συμπαντική λογική τους . Π.χ η Ελλάδα που έχουν περάσει λαμπροί πολιτικοί εντούτοις ένας δικτάτορας στην δύσκολη στιγμή της χώρας έμελλε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις ένδοξες στιγμές της. Και να μείνει στην ιστορία όχι ως δικτάτορας αλλά με την φράση του : ΟΧΙ. Μιλάμε για τον Ιωάννη Μεταξά. Αλήθεια δεν είναι περίεργο πως άλλαξε η Ελλάδα την ροή του πολέμου. Πως καθυστέρησε κατά 6 μήνες με αποτέλεσμα να επιτεθεί στην Ρωσία μέσα στο καταχείμωνο; Φανταστείτε πως και ο κορυφαίος φιλόσοφος F.Nietzsche ο οποίος ήταν οπαδός των απεριόριστων δυνατοτήτων του Ανθρώπου χαρακτήριζε ως εγωιστές όσους αρνιόντουσαν πως κάποια ή όλα είναι προκαθορισμένα. Από την άλλη ο Jung ορίζει την ελεύθερη βούληση ως: « η έμφυτη τάση του ανθρώπου να κάνει αυτό που πρέπει»
Αλήθεια όμως πόσες φορές έχετε βρεθεί είτε ως κομπάρσος, είτε ως πρωταγωνιστής μιας συγχρονικής κατάστασης? Πόσες φορές αναβάλλατε κάτι στην ζωή σας και σας βγήκε σε καλό ή κακό.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : Περιοδικό ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ
Το μυστικό του χρυσού λουλουδιού Ρ. Βίλχελμ – Κ. Γιουνγκ
Στοχασμοί – Φ. Νίτσε
_________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου